J 2018

Biochar reduces nitrate level in red beet

MAROUŠEK, Josef, Vojtěch STEHEL, Marek VOCHOZKA, Anna MAROUŠKOVÁ, Ladislav KOLÁŘ et. al.

Basic information

Original name

Biochar reduces nitrate level in red beet

Name in Czech

Biochar redukuje hladinu dusičnanů v červené řepě

Authors

MAROUŠEK, Josef (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Vojtěch STEHEL (203 Czech Republic, belonging to the institution), Marek VOCHOZKA (203 Czech Republic, belonging to the institution), Anna MAROUŠKOVÁ (268 Georgia, belonging to the institution) and Ladislav KOLÁŘ (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

ENVIRONMENTAL SCIENCE AND POLLUTION RESEARCH, Germany, Springer-Verlag GmbH Germany, part of Springer Nature 2018, 2018, 1614-7499

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

20801 Environmental biotechnology

Country of publisher

Germany

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/75081431:_____/18:00001346

Organization unit

Institute of Technology and Business in České Budějovice

Keywords (in Czech)

Biochar; Úrovně dusičnanů; Dusičnany; Řízení výroby; červená řepa

Keywords in English

Biochar; Nitrate levels; Nitrates; Production management; Red beet

Tags

Změněno: 17/12/2018 09:07, Mgr. Blanka Mikšíková

Abstract

V originále

Impacts of red beet consumption both on human and animal health are subject of intense research. In particular, products that are not heat-processed contain plethora of bioactive compounds that hold promise against numerous degenerative and aging-associated diseases. However, high level of nitrates (typically more than 2 g NO3- kg(-1)) whose health effects are perceived with reasoned objections counterbalance these benefits. Following the above, from a certain level, the increased consumption of red beet has contrary impacts, creating a limiting factor not only from the economic point of view but also in terms of beneficial compounds intake. Reduction of NO3- levels (-35%) has been achieved by soil amendment via increased doses of biochar. The data obtained indicates that the mechanism can be explained as follows. The soil improvement reduces soil density, increases soil temperature, improves water retention, and other prerequisites for increased activity of soil microorganisms. Accelerated metabolism of soil biota turned more nitrogen from fertilizers into organic forms. Hence, less mineral nitrogen is left for red beet intake.

In Czech

Vliv spotřeby červené řepy jak na lidské zdraví, tak na zdraví zvířat je předmětem intenzivního výzkumu. Výrobky, které nejsou tepelně zpracovány, obsahují převážně množství bioaktivních sloučenin, které slibují proti četným degenerativním a onemocněním souvisejícím s stárnutím. Nicméně vysoká hladina dusičnanů (typicky více než 2 g NO3-kg (-1)), jejichž účinky na zdraví jsou vnímány s odůvodněnými námitkami, vyvažují tyto přínosy. V návaznosti na výše uvedenou skutečnost má zvýšená konzumace červené řepy z určité úrovně nepříznivý dopad a vytváří omezující faktor nejen z ekonomického hlediska, ale také z hlediska příjmu užitečných látek. Snížení hladin NO3 (-35%) bylo dosaženo změnou půdy prostřednictvím zvýšených dávek bioplynu. Získané údaje naznačují, že mechanismus lze vysvětlit následovně. Zlepšení půdy snižuje hustotu půdy, zvyšuje teplotu půdy, zlepšuje zadržování vody a další předpoklady pro zvýšení aktivity půdních mikroorganismů. Zrychlený metabolismus půdní bioty změnil více dusíku z hnojiv na organické formy. Z tohoto důvodu méně minerálního dusíku ponechá na příjem červené řepy.

Files attached