TOMÁŠKOVÁ, Elena. Lexičeskoje otraženije postmajdannogo protivostojanija v internet-diskurse. Auspicia. České Budějovice: VŠERS, XV., č. 2, s. 179-194. ISSN 1214-4967. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Lexičeskoje otraženije postmajdannogo protivostojanija v internet-diskurse
Název česky Lexikální odraz pomajdanovské konfrontace v internetovém diskurzu
Název anglicky Lexical reflection of postmaydan confrontation in internet discourse
Autoři TOMÁŠKOVÁ, Elena.
Vydání Auspicia, České Budějovice, VŠERS, 2018, 1214-4967.
Další údaje
Originální jazyk ukrajinština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60201 General language studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky pomajdanovská konfrontace; internetový diskurz; neologizmy; idiomy; kalambury; hovorový jazyk; jazyková agrese
Klíčová slova anglicky "postmaydan confrontation; Internet discourse; neologisms; idioms; colloquial language; the language aggression
Štítky ERIH, RJP_2
Změnil Změnila: Mgr. Eva Hynešová, učo 23116. Změněno: 19. 12. 2018 09:09.
Anotace
V staťje isledujetsja komplex neologizmov, voznikšich v ruskom jazyke posle sobytij v Ukrajině (Majdan 2013-2014, Revolucija dostoinstva i vojenny konflikt na Donbasse). Sledstvijem etich sobytij stalo pojavlenije v razhovornom jazyke boľšogo količestva novych lexičeskich jedinic, kotoryje polučili pisˇmenuju fixaciju blagodarja internet-diskursu. Osoboje vnimanije uděljajetsja sposobu zakreplenija neologizmov v jazyke: iz komentarijev, postov v sociaľnych sětjach i blogov novyje lexemy čerez kolumnistiku popadajut v jazyk oficiaľnych sredstv massovoj komunikacii. V staťje rassmatrivajutsja kak slova-neologizmy, tak i slovosočetanija, kotoryje v rezuľtatě lexikalizacii stanovjatsja frazeologizmami. Podčjorkivajetsja značenije jazykovoj igry (kalamburov) pri obrazovanii novoj lexiki. Otměčajetsja vysokij urověň jazykovoj agresii, prisuščij rasmatrivajemomu segmentu lexiki.
Anotace česky
Článek zkoumá komplex neologizmů, které vznikly v ruském jazyce po událostech na Ukrajině (Maidan 2013-2014, Revoluce důstojnosti a vojenský konflikt na Donbasu). V důsledku těchto událostí se v mluveném jazyce objevilo velké množství nových lexikálních jednotek, které získaly písemnou fixaci zásluhou internetového diskurzu. Zvláštní pozornost je věnována způsobu fixace neologizmů v jazyce: z komentářů, příspěvků v sociálních sítích a blogů se neologizmy prostřednictvím autorských příspěvků (kolumnistika) dostanou do jazyka oficiálních médií. Článek zkoumá jak slova-neologizmy, tak i spojení, která se v důsledku lexikalizace stávají frazeologizmy. Při tvorbě nové slovní zásoby je zdůrazněn význam jazykové hry (slovní hříčky, kalambury). Vyznačuje se vysoká úroveň jazykové agrese, která je vlastní tomuto zkoumanému segmentu slovní zásoby.
Anotace anglicky
The paper investigates the complex of neologisms that have arisen in the Russian language after the events in Ukraine (Maydan in 2013-2014 years, the Revolution of dignity and military conflict in the Donbas). The consequence of these events is the emergence in the spoken language of a large number of new lexical units that have received a written fixation via Internet discourse. In the paper,particular attention is paid to the method of fixing neologisms in the language: new words from the comments, posts on social networks and blogs, via newspaper’ columns fall in the official language of the mass media. This paper discusses both words and phrases, which have becameidioms as a result of lexicalization. The importance of play on words (puns) in the formation of new vocabulary is stressed. A high level of linguistic aggression inherent to the segment of vocabulary is observed.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 11:50