KABOURKOVÁ, Kristina, Jaroslav STUCHLÝ and Eva RUŽINSKÁ. ECOLOGICAL AGRICULTURE AS ONE OF THE PATH OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT. Acta Universitatis Matthiae Belii series Environmental management. Banská Bystrica, Slovensko: Fakulta prírodných vied, Univerzita Mateja Bela, Banská Bystrica, vol. 20, No 2, p. 6-17. ISSN 1338-4430. 2018.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name ECOLOGICAL AGRICULTURE AS ONE OF THE PATH OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT
Name in Czech Ekologické zemědělství jako jedna z cest udržitelného rozvoje
Authors KABOURKOVÁ, Kristina, Jaroslav STUCHLÝ and Eva RUŽINSKÁ.
Edition Acta Universitatis Matthiae Belii series Environmental management, Banská Bystrica, Slovensko, Fakulta prírodných vied, Univerzita Mateja Bela, Banská Bystrica, 2018, 1338-4430.
Other information
Original language English
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 40100 4.1 Agriculture, Forestry, and Fisheries
Country of publisher Slovakia
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Institute of Technology and Business in České Budějovice
Keywords (in Czech) ekologické zemědělství; ekologické farmy; ekologicky řízená půda; udržitelný rozvoj; ekoprodukce; ochrana životního prostředí
Keywords in English ecological agriculture; organic farms; ecologically managed land; sustainable development of ecoproduction; environmental protection
Tags ERIH, PRI
Changed by Changed by: Mgr. Eva Hynešová, učo 23116. Changed: 12/12/2018 08:35.
Abstract
The authors deal with the development of organic farming in the Czech Republic. They investigate how the number of organic farms and the volume of ecologically managed land in the Czech Republic are increasing, what is the structure of the land fund, the structure of crop production and ecologically farmed livestock. Statistical data shows that the number of organic farms and the number of hectares of ecologically managed land have increased significantly since 1993. In particular, cereals and forage on arable land are produced. Organic farming applies mainly to cattle and sheep. Consumption of organic food also grows. The article compares data from the Czech Republic and other selected countries. In particular, the data published in the statistical year books are used. The paper also highlights the Czech and European legal norms governing organic farming. The authors believe that, in view of climate and other related changes, a preview of large-scale agricultural production will have to be re-evaluated in the near future, it will be vital to use those environmentally friendly production processes.
Abstract (in Czech)
Autoři se zabývají vývojem ekologického zemědělství v ČR. Zkoumají, jak se zvyšuje počet ekologických zemědělských podniků a objem ekologicky spravované půdy v ČR, jaký je struktura pozemkového fondu, struktura rostlinné produkce a ekologicky chovaná hospodářská zvířata. Statistické údaje ukazují, že počet ekologických zemědělských podniků a počet hektarů ekologicky spravovaných pozemků se od roku 1993 výrazně zvýšil. Zejména se vyrábí obiloviny a pícniny na orné půdě. Ekologické zemědělství se vztahuje hlavně na skot a ovce. Spotřeba ekologických potravin také roste. Článek porovnává data z České republiky a dalších vybraných zemí. Zejména se používají údaje zveřejněné v statistických knihách. Dokument rovněž zdůrazňuje české a evropské právní normy eupravující ekologické zemědělství. Autoři se domnívají, že z pohledu klimatu a dalších souvisejících změn bude muset v blízké budoucnosti přehodnotit náhled velkoplošné zemědělské výroby, bude nezbytné používat tyto ekologicky šetrné výrobní procesy.
PrintDisplayed: 28/3/2024 13:39