PÁRTLOVÁ, Petra. ANALÝZA VLIVU FAKTORŮ VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ NA FUNKČNOST MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ V ČR. Mladá veda. Prešov: Vydavateľstvo UNIVERSUM, spol. s r. o., roč. 5, č. 5, s. 67-74. ISSN 1339-3189. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název ANALÝZA VLIVU FAKTORŮ VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ NA FUNKČNOST MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ V ČR
Název anglicky ANALYSIS OF THE IMPACT OF FACTORS OF THE EXTERNAL ENVIRONMENT ON SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES IN THE CZECH REPUBLIC
Autoři PÁRTLOVÁ, Petra.
Vydání Mladá veda, Prešov, Vydavateľstvo UNIVERSUM, spol. s r. o. 2017, 1339-3189.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky malé a střední podniky; faktory vnějšího prostředí; podnikový potenciál
Klíčová slova anglicky SMEs; external environment factors; corporate potential
Štítky ERIH, KEM2, RIV17, STM
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Mikšíková, učo 22534. Změněno: 17. 4. 2018 15:20.
Anotace
Problematika rozvoje a stability malých a středních podniků je vysoce aktuální problematika s celospolečenskou prioritou. Jejich podíl na stabilitě a rozvoji národní ekonomiky v ČR je nezastupitelný, obdobně jako v ostatních zemích EU. Na jejich funkčnost a hospodářský výsledek má významný vliv jejich vnější prostředí, resp. změny, které v něm stále s větší intenzitou probíhají. Na rozsáhlém testovacím vzorku MSP jsou exogenní faktory testovány se sektorovou diferenciací na výrobu a průmysl a na služby. Získané výsledky, podle intenzity vlivu na jejich hospodářský výsledek, prokazují sektorovou diferenciaci faktorů z hlediska vlivu na podnikový potenciál, současně vyvolávají obecnou potřebu urychleně řešit i jejich výrobní i ekonomicko-sociální základnu, a to venkovský prostor.
Anotace anglicky
The issue of stability and development of small and medium-sized enterprises is currently a discussed topic and the world’s top priority. The contribution of small and medium-sized enterprises to the national economy of the Czech Republic is essential, similarly to other EU states. The function and profit of small and medium sized enterprises is also significantly influenced by the external environment and the changes that are increasingly intense. The external factors are analyzed in a large sample of SMEs considering the differentiation to production, industry and services. The results classified by the intensity of impact on their economic results show the sectoral differentiation of the factors in terms of impact on the company's potential, at the same time generating a general need to expedite their production and economic social base, including the rural area.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 19:32