RUČKOVÁ, Gabriela. Využitie arteterapie v rovine podporných psychoterapeutických postupov u klientov v procese dlhodobej liečby. Mladá veda. Prešov: Vydavateľstvo UNIVERSUM, spol. s r. o., roč. 6, č. 2, s. 185-193. ISSN 1339-3189. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využitie arteterapie v rovine podporných psychoterapeutických postupov u klientov v procese dlhodobej liečby
Název česky Využití arteterapie v rovině podpůrných psychoterapeutických postupů u klientů v procesu dlouhodobé léčby
Název anglicky ART THERAPY UTILIZATION AS A SUPPORTIVE PSYCHOTHERAPEUTIC PROCEDURE IN CLIENTS DURING THEIR LONG-TERM TREATMENT PROCESS
Autoři RUČKOVÁ, Gabriela.
Vydání Mladá veda, Prešov, Vydavateľstvo UNIVERSUM, spol. s r. o. 2018, 1339-3189.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50102 Psychology, special ;
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky arteterapie; psychoterapeutické postupy; klient; léčba; resocializace
Klíčová slova anglicky art therapy; psychotherapeutic procedures; client; treatment; resocialization
Štítky ERIH, Psych, RIV17
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Mikšíková, učo 22534. Změněno: 17. 4. 2018 13:04.
Anotace
Práca poukazuje na praktické možnosti efektívneho vyžívania arteterapie ako podpornej psychoterapeutickej disciplíny a to konkrétne u závislých klientov v procese dlhodobej liečby. Zámerom je prostredníctvom kvalitatívnych a kvantitatívnych meraní zistiť rozdiely u klientov pred a po arteterapeutických stretnutiach. Cieľovou výskumnou skupinou sú dospelé osoby, závislé na alkohole, automatoch, liekoch či iných drogách bez ohľadu na pohlavie, ktorí dobrovoľne podstupujú resocializačný proces v chránenom (izolovanom) prostredí a v priebehu posledného polroka nemali recidívu. Jednou z hlavných premenných je, že participanti si izolované prostredie vybrali na odporučenie, resp. vo vlastnom záujme (čiže dobrovoľne), čím predpokladáme u nich také momentálne motivačné nasadenie, že majú záujem pracovať na osobnostnej zmene. Na základe zistení, je následne možné realizovať vhodné terapeutické postupy či už v individuálnej, skupinovej alebo postupne v rodinnej forme. Výsledky, ktoré sme získali zberom údajov (osobné anamnézy, štruktúrované rozhovory, kresebné prejavy, štandardizované dotazníky NEO,STAI, ŠOP) a arteterapeutické sedenia nám ponúkajú ucelený obraz s možnosťami špecifických individuálností sprevádzania klienta v terapeutickom procese. Aktuálne ponúkame časť výsledkov a to vzhľadom na skutočnosť, že výskumný zámer je dlhodobý a diametrálne členený. Pre ilustráciu v závere uvádzame dve skrátené kazuistiky participantiek, ktoré majú rovnakú resp. podobnú závislosť a odhodlanie pracovať na sebe v resocializačnom zariadení. Môžeme vnímať a porovnávať ich racionálne postoje a emocionálne zmeny a to s perspektívou zvládania ich narušeného osobnostného spektra.
Anotace česky
Práce poukazuje na praktické možnosti efektivního využívání arteterapie jako podpůrné psychoterapeutické disciplíny, a to konkrétně u závislých klientů v procesu dlouhodobé léčby. Záměrem je prostřednictvím kvalitativních a kvantitativních měření zjistit rozdíly u klientů před a po arteterapeutických setkáních.Cílovou výzkumnou skupinou jsou dospělé osoby závislé na alkoholu, automatech, lécích či jiných drogách bez ohledu na pohlaví, kteří dobrovolně podstupují resocializační proces v chráněném (izolovaném) prostředí a v průběhu posledního pololetí neměli recidívu. Jednou z hlavních proměných je, že participanti si izolované prostředí vybrali na základě doporučení, resp. ve vlastním zájmu (tzn. dobrovolně), čímž u nich předpokládáme také momentální motivační nasazení, že mají zájem pracovat na osobní změně. Na základě zjištění je následně možné realizovat vhodné terapeutické postupy, ať už v individuální, skupinové nebo postupně v rodinné formě. Výsledky, které jsme získali sběrem údajů (osobní anamnézy, strukturované rozhovory, kreslené projevy, standartizované dotazníky NEO, STAI, ŠOP) a arteterapeutická sezení nám nabízejí ucelený obraz s možnostmi specifických individuálností v provázení klienta v terapeutickém procesu. Aktuálně nabízíme část výsledků, a to vzhledem ke skutečnosti, že výzkumný záměr je dlouhodobý a diametrálně členěný. Pro ilustraci v závěru uvádíme dvě zkrácené kazuistiky pacientek, které mají stejnou resp. podobnou závislost a odhodlání pracovat na sobě v resocializačním zařízení. Můžeme vnímat a porovnávat jejich racionální postoje a emocionální změny, a to s perspektivou zvládnutí jejich narušeného osobního spektra.
Anotace anglicky
The work depicts practical possibilities and effective utilization of art therapy as a form of supportive psychotherapeutic discipline, used for addicted clients in the process of their longterm treatment. Through the qualitative and quantitative measurements were identified the differences in clients before and after passed art therapeutic sessions. The target research group is created by adults with alcohol, drug or other substances addictions, regardless their gender, who voluntarily undergo the resocialization process in the protected environment. Who have not been in relapse during the last half of the year. One of the main used variables was that participants chose the environment either based on a recommendation, or based on their own wish (voluntarily), where we assume the motivational moments, showing their interest in working on their own personal change. Based on the findings, it is possible to implement the appropriate therapeutic procedures, namely of individual, group or a familybased form. We gained the results by collecting data (personal histories, structured interviews, drawings, NEO, STAI, SOP - standardized questionnaires) supplemented by artistic therapies that provided us with a comprehensive picture, possibilities of individual specifics and accompanying the client in the therapeutic process. The work offers a part of results, mainly considering the fact of long-lasting and diametrically diversified research. For illustrative purposes, we present two personal histories of participants who have the same or, respectively, similar dependence and determination to work on their resocialization. We can perceive and compare their rational attitudes and emotional changes with the perspective of managing their own disturbed personality spectrum.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 16:49