KALOVÁ, Jana a Radim MAREŠ. Použití Excelu při výpočtu tlaku sytých par podchlazené vody. Online. Littera Scripta. České Budějovice: VŠTE v Českých Budějovicích, 2009, roč. 2, č. 2, s. 153-159. ISSN 1802-503X. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Použití Excelu při výpočtu tlaku sytých par podchlazené vody
Název anglicky Calculation of the vapor pressure of supercooled water using Excel
Autoři KALOVÁ, Jana a Radim MAREŠ
Vydání Littera Scripta, České Budějovice, VŠTE v Českých Budějovicích, 2009, 1802-503X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10101 Pure mathematics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky Clausiusova Clapeyronova rovnice; Excel; podchlazená voda; tlak syté páry
Klíčová slova anglicky Clausius Clapeyron equation; Excel; supercooled water; vapor pressure
Štítky AVO10, RIV10MSM
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Návaznosti IAA200760905, projekt VaV. LA09011, projekt VaV.
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Bejlková, učo 6172. Změněno: 22. 4. 2010 21:48.
Anotace
Tlak syté páry vody nad ledem a nad podchlazenou vodou je důležitý pro chování a zkoumání oblaků typu Cirrus, pro polární stratosférické oblaky a pro velký objem atmosféry, která je chladnější než 0 C. Rozdíl tlaků páry nad ledem a nad podchlazenou vodou je důležitý pro růst ledových krystalů v mracích se smíšenými fázemi. Složení a příjem vody navlhlých aerosolových částic závisí na aktivitě vody ve vodních roztocích. Tato aktivita je opět těsně spojena s tlakem syté páry podchlazené vody. Pro meteorologii jsou zajímavé vlastnosti vody při teplotách nad 160 K. Experimentální data jsou však k dispozici pouze v oblasti teplot nad 233 K a dostupné vztahy pro tlak syté páry jsou většinou platné pro oblast nad 0 C. Pro tlak syté páry pro teploty pod 0 C se používá extrapolace stávajících rovnic. Velký rozptyl, který tyto rovnice vykazují, analyzovali mj. Murphy a Koop ve svém článku [1]. Ukážeme, jak lze k výpočtu tlaku sytých par nad podchlazenou vodou použít Clausiusovu-Clapeyronovu rovnici.
Anotace anglicky
The basic properties of Clausius-Clapeyron equation are explained in the paper. It is possible to use the Clausius Clapeyron equation to calculation of the vapor pressure of supercooled water. The analytical integration is preferred, but sometimes is necessary to use a numerical integration. The integration of Clausius Clapeyron equation in Excel is presented.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 14:17