SLÁDKOVÁ, Věra a Lee MACKENZIE. COMMA AS PUNCTUATION DEVICE IN CZECH SECONDARY SCHOOL STUDENTS’ ENGLISH ESSAYS. Auspicia. České Budějovice: VŠERS, XIV, 3-4, s. 109-142. ISSN 1214-4967. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název COMMA AS PUNCTUATION DEVICE IN CZECH SECONDARY SCHOOL STUDENTS’ ENGLISH ESSAYS
Název česky Čárka jako interpunkční znaménko v písemných maturitních pracích z angličtiny českých studentů
Autoři SLÁDKOVÁ, Věra a Lee MACKENZIE.
Vydání Auspicia, České Budějovice, VŠERS, 2017, 1214-4967.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky čárka;souřadící spojky;větné modifikátory stojící v iniciální pozici;vedlejší věty;vedlejší věty vztažné
Klíčová slova anglicky comma;coordinating conjunctions;introductory phrases;subordinate clauses;relative clauses
Štítky ERIH, KCJ1, RIV17
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Mikšíková, učo 22534. Změněno: 18. 4. 2018 08:17.
Anotace
This paper studies comma usage in Czech secondary school Maturita essays with a view to determining to what extent Czech punctuation rules based on syntactic aspects are transferred into English. For this reason corpus-informed research on the comma use in compound, complex and simple sentences was carried out; the vagueness of rules regarding English punctuation was investigated, and the disambiguating function of the comma in English highlighted. The authors tentatively conclude that secondary school teachers, in addition to teaching pedagogical rules of thumb regarding punctuation conventions, should focus more on contextualised, meaning-making potential of the comma.
Anotace česky
Tato studie zkoumá používání čárky v maturitních pracích českých středoškoláků s cílem určit, do jaké míry jsou pravidla české interpunkce, odrážející syntaktickou strukturu vět, přenášena do angličtiny. K tomuto účelu byl proveden korpusový výzkum zabývající se používáním čárky ve větách jednoduchých a souvětích a byl vysvětlen nejednotný pohled na používání čárky v angličtině s důrazem na její funkci při rozlišování významu. Na tomto základě autoři doporučují středoškolským učitelů používat zjednodušená pedagogická pravidla a zaměřit se více na významotvorný potenciál čárky v konkrétním kontextu.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 23:57