TURINSKÁ, Libuše a Karim SIDIBE. Comparative study of Czech and English Passive Voice in ESP. Caracteres. Salamanca: Editorial Delirio, roč. 6, č. 2, s. 259-280. ISSN 2254-4496. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Comparative study of Czech and English Passive Voice in ESP
Název česky Srovnávací studie použití anglického a českého trpného rodu v ESP
Autoři TURINSKÁ, Libuše a Karim SIDIBE.
Vydání Caracteres, Salamanca, Editorial Delirio, 2017, 2254-4496.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Španělsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky činný rod; trpný rod; konatel děje; ESP; EST
Klíčová slova anglicky Active voice; passive voice; agent; ESP; EST
Štítky AJP_2, ERIH, KCJ3, RIV17
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Mikšíková, učo 22534. Změněno: 18. 4. 2018 08:17.
Anotace
"Passive voice can be defined as a construction in which the object of a verb appears in the position of a subject. English and Czech share the basic structure in the formation of passive. The aim of the article is to analyse the occurrence of passive constructions in technical articles available online and thus confirm the assumption of the existence of negative influence of language interference on the acquisition of the passive voice for Czech ESP students as well to point out the necessity to include passive voice in the curriculum of ESP. In order to get the basic data, twenty online articles, ten in Czech, ten in English, on the topic related to mechanical engineering were selected. For the data collection, the AntConc software version 3.4 was used. The data gathered were subsequently analysed and compared to confirm the hypothesis of higher frequency of using passive voice in English technical texts and thus to emphasize the importance of studying and teaching passive voice within ESP. "
Anotace česky
Jednou z definicí trpného rodu je konstrukce využívající předmět slovesa v pozici podmětu, přičemž základní struktura konstrukce trpného rodu se v anglickém i českém jazyce shoduje. Cílem tohoto článku je analyzovat četnost výskytu pasivních konstrukcí v technických textech dostupných online, a tím potvrdit předpoklad negativní interference češtiny na osvojení si trpného rodu pro české studenty angličtiny, a zároveň nutnost zahrnout pasivum jako jeden z gramatických jevů do osnov ESP. K analýze bylo využito celkem dvaceti online technických článků (deset v českém, deset v anglickém jazyce) vztahujícím se ke strojnímu inženýrství. K získání dat bylo využito systému AntConc verse 3.4. Získaná data byla následně analyzována a vzájemně porovnávána za účelem potvrzení hypotézy o vyšším výskytu využití pasiva v anglických technických textech a tím i potvrzení důležitosti výuky pasivních konstrukcí v rámci ESP.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 03:25