BÍLEK, Stanislav a Radka VANÍČKOVÁ. DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH V EVROPSKÉM KONTEXTU A ČR. AUSPICIA: Recenzovaný vědecký časopis pro otázky společenských a humanitních věd. České Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií, Ročník XIV, číslo 1, s. 170-179. ISSN 2464-7217. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH V EVROPSKÉM KONTEXTU A ČR
Název anglicky VOLUNTEERING IN SOCIAL SERVICES IN EUROPEAN CONTEXT AND THE CZECH REPUBLIC
Autoři BÍLEK, Stanislav a Radka VANÍČKOVÁ.
Vydání AUSPICIA: Recenzovaný vědecký časopis pro otázky společenských a humanitních věd, České Budějovice, Vysoká škola evropských a regionálních studií, 2017, 2464-7217.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky sociální služby; dobrovolnictví; dobrovolnictví osob 50+; management dobrovolnictví
Klíčová slova anglicky social services; volunteering; volunteering of people 50+; management of volunteering
Štítky ERIH, KEM2, PEK_1, RIV17, ZPP
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Mikšíková, učo 22534. Změněno: 18. 4. 2018 08:23.
Anotace
Cílem příspěvku je demonstrovat základní výklad platné právní legislativy poskytování dobrovolnických služeb, definovat pojem dobrovolnictví, zdokumentovat přehled jednotlivých forem dobrovolnictví se zaměřením na oblast sociálních služeb. Analýza dobrovolnictví a zapojení osob 50+ do dobrovolnických aktivit v ČR z roku 2015 formuluje dobrovolnictví z pohledu české populace starší 50 let, kdy výzkum studie SHARE zohledňuje otázku stárnutí populace v Evropě, jehož cílem je vytvořit celoevropský datový soubor s osobami 50letými a jejich rodinnými příslušníky. Výstupem studie SHARE je v pravidelných dvouletých intervalech (v roce 2015 byl ukončen 5. sběr dat u vzorku 20 evropských států) je analýza zkoumaných témat z oblasti vzdělávání, demografického vývoje, tělesného a duševního zdraví, zdravotní péče, sociální podpory, aktivity a kvality života, sociálního zabezpečení, partnerské výpomoci a podpory v bydlení, ale i očekávání rozvoje a potenciálu vývoje demokratické společnosti v sociální integraci v souladu s trendy a výhledy do budoucna.
Anotace anglicky
The goal of this article is to show the basic interpretation of applicable legislation providing volunteer services, to define the concept of volunteerism, document an overview of various forms of volunteerism focusing on social services. The analysis of volunteerism and participation of persons 50+ in volunteer activities in the Czech Republic from 2015 formulates volunteering from the perspective of Czech population older than 50, when the SHARE research study takes into account the issue of ageing population in Europe which aims to create a pan-European data set involving 50-year-old persons and their families. The output of the SHARE study is to analyze in two-year intervals (in 2015 the 5th collection of data in a sample of 20 European countries was finished) the topics of education, demographic development, physical and mental health, health care, social support, activities and quality of life, social security, partnership assistance and housing support, but also the expectations of the development and potential of progress of democratic society in social integration, in accordance with trends and prospects for future.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 06:18