BRŮŽKOVÁ, Pavla. VÝVOJ PLATEBNÍ BILANCE ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH 2005 - 2015 S DŮRAZEM NA CESTOVNÍ RUCH. Mladá veda (Young Science). Prešov, Slovensko: Vydavateľstvo UNIVERSUM, roč. 5, č. 1, s. 1-9, 10 s. ISSN 1339-3189. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název VÝVOJ PLATEBNÍ BILANCE ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH 2005 - 2015 S DŮRAZEM NA CESTOVNÍ RUCH
Název anglicky BALANCE OF PAYMENTS OF THE CZECH REPUBLIC IN YEARS 2005 – 2015 WITH EMPHASIS ON TOURISM
Autoři BRŮŽKOVÁ, Pavla.
Vydání Mladá veda (Young Science), Prešov, Slovensko, Vydavateľstvo UNIVERSUM, 2017, 1339-3189.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky Cestovní ruch; platební bilance; eurozóna; ekonomika
Klíčová slova anglicky Tourism; balance of payments; euro area; economy
Štítky ERIH, ETE
Změnil Změnila: Mgr. Eva Hynešová, učo 23116. Změněno: 17. 4. 2018 13:15.
Anotace
V posledních letech se významným odvětvím české ekonomiky stal cestovní ruch. Zahraniční návštěvníci, kteří realizují více než 50% všech přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR, jsou převážně rezidenty zemí eurozóny a dalších evropských zemí, ačkoliv podíl mimoevropských návštěvníků se postupně zvyšuje. Cílem příspěvku je vyhodnotit úlohu odvětví cestovního ruchu v rámci platební bilance České republiky, a to prostřednictvím analýzy veřejně dostupných statistických dat. V rámci diskuse se autorka zabývá rozborem přínosů a negativ přijetí společné měny euro pro oblast cestovního ruchu. Ačkoliv dochází k závěru, že rozhodnutí o vstupu do eurozóny by mělo na cestovní ruch převážně pozitivní dopady, neopomíná zmínit skutečnost, že se jedná o otázku a potažmo rozhodnutí komplexní a v poslední instanci čistě politické.
Anotace anglicky
In recent years, tourism has become a sector of increasing importance within the Czech economy.. Foreign visitors who perform more than 50% of all overnight stays in collective accommodation establishments are mainly residents of the euro area countries and other European countries, although the proportion of overseas visitors is gradually increasing. The aim of this paper is to assess the role of the tourism sector in the balance of payments of the Czech Republic by means of analysis of publicly available statistical data. In the discussion the author deals with the benefits and negatives of adopting the common currency and the impact of this decision for tourism. However, it has to be mentioned that while the decision on joining the euro area would have on mainly positive impacts on tourism, we cannot omit the fact that this issue requires a complex decision and is dealt with in a purely political context.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 09:21