J 2016

Perception of Quality in Decision Making regarding Purchase of Organic Food

DOLEŽALOVÁ, Hana, Kamil PÍCHA, Josef NAVRÁTIL, Mihaela VESELÁ, Roman ŠVEC et. al.

Basic information

Original name

Perception of Quality in Decision Making regarding Purchase of Organic Food

Name in Czech

Vnímání kvality při rozhodování ohledně nákupu biopotravin

Authors

DOLEŽALOVÁ, Hana (203 Czech Republic), Kamil PÍCHA (203 Czech Republic), Josef NAVRÁTIL (203 Czech Republic), Mihaela VESELÁ (203 Czech Republic) and Roman ŠVEC (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Calitatea, Bucuresti, Romania, SRAC - Societatea Romana Pentru Asigurarea Calitatii, 2016, 1582-2559

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

50600 5.6 Political science

Country of publisher

Romania

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/75081431:_____/16:00000948

Organization unit

Institute of Technology and Business in České Budějovice

Keywords (in Czech)

Vnímání; kvalita; rozhodování; nákup biopotravin

Keywords in English

Perception; Quality; Decision Making; purchase of Organic Food

Tags

Změněno: 27/2/2017 09:45, Hana Dlouhá

Abstract

V originále

Aim of the paper is to assess the perception of various aspects of food quality among consumers who purchase or do not purchase organic food. Purchasers at general food stores, specialty stores and farmer markets were surveyed by means of a questionnaire survey. Factors of food purchase decision-making and the importance of quality with regard to purchasing were analyzed. Consumers purchasing conventional food, unlike consumers purchasing organic food do not state that availability is the main criterion of purchase. Consumers purchasing significantly more often state that they place quality as the main criterion before price. They also consider freshness to be an important attribute of quality and pay less attention to the appearance of purchased organic food.

In Czech

Cílem příspěvku je zhodnotit vnímání různých aspektů kvality potravin mezi spotřebiteli, kteří nakupují nebo nenakupují biopotraviny. Preference možností nákupu byly zjišťovány prostřednictvím dotazníkového šetření. Byly analyzovány faktory nákupu potravin, rozhodování a důležitosti kvality v souvislosti s nákupem. Spotřebitelé nakupující konvenční potraviny, na rozdíl od spotřebitelů nakupujících biopotraviny neuvádějí, že dostupnost je hlavním kritériem nákupu. Spotřebitelé nakupující významně častěji uvádějí, že kladou kvalitu jako hlavní kritérium před cenou. Rovněž se domnívají, svěžest je důležitým atributem kvality.