D 2015

The impact of the recent economic crisis on the food industry in the Czech and Slovak Republic

VOKOUN, Marek, Lukáš POLANECKÝ a František STELLNER

Základní údaje

Originální název

The impact of the recent economic crisis on the food industry in the Czech and Slovak Republic

Název česky

Dopad nedávné hospodářské krize na potravinářském průmyslu v České a Slovenské republice

Autoři

VOKOUN, Marek (203 Česká republika, domácí), Lukáš POLANECKÝ (203 Česká republika) a František STELLNER (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Amsterdam, INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE: BUSINESS ECONOMICS AND MANAGEMENT (BEM2015), od s. 142-148, 7 s. 2015

Nakladatel

ELSEVIER SCIENCE BV

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50200 5.2 Economics and Business

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Kód RIV

RIV/75081431:_____/15:00000923

Organizační jednotka

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

ISSN

Klíčová slova česky

Potravinářský průmysl; Ekonomická krize; nákladová efektivita; produktivita práce; certifikáty

Klíčová slova anglicky

Food industry; Economic Crisis; cost efficiency; labor productivity; certificates

Štítky

IF, KEM7, RIV16
Změněno: 24. 4. 2017 10:39, Hana Dlouhá

Anotace

ORIG CZ

V originále

The paper analyzes the food industry in the Czech and Slovak economy. It utilizes two methods (Cobb-Douglas total factor productivity and Data envelopment analysis) and two data samples (the Czech statistical office firm database and Bisnode Inc. firm database) to test the hypotheses related to the development in the food sector after and during the years of the recent economic crisis. The results suggest that the labor productivity only decreased in the first years, 2007 and 2008. After that there is no statistically significant evidence about any negative effects in the years 2009 and 2010. We believe that this sector in both countries is capable to react to changes relatively quickly. We believe that this sector is fairly stable, not only thanks to the medium to large companies, which are more experienced with public support and utilize increasing returns to scale, but also thanks to the entrant firms that had higher productivity in Slovakia in 2014 and firms with internationally recognizable certificates in both countries in 2014.

Česky

Příspěvek analyzuje potravinářský průmysl v české a slovenské ekonomice. Využívá dvě metody (Cobb-Douglas total factor productivity and Data envelopment analysis) a dva vzorky dat (z databáze Českého statistického úřadu a z databáze Bisnode) k prověření hypotézy týkající se vývoje v potravinářském sektoru po a v průběhu roku nedávné hospodářské krize. Tyto výsledky naznačují, že produktivita práce poklesla jen v prvních letech, 2007 a 2008. Neexistuje žádný statisticky významný důkaz o případných negativních jevech v letech 2009 a 2010. Jsme přesvědčeni, že tento sektor v obou zemích je schopen reagovat na změny poměrně rychle. Věříme, že tento sektor je poměrně stabilní, a to nejen díky středním až velkým společnostem, které mají více zkušeností s veřejnou podporou a využitím rostoucích výnosů z rozsahu, ale také díky vstupujícím firmám, které mají vyšší produktivitu na Slovensku v letech 2014 a firmám s mezinárodně rozeznatelným certifikátem v obou zemích v roce 2014.
Zobrazeno: 5. 11. 2024 05:16