D
2015
The impact of the recent economic crisis on the food industry in the Czech and Slovak Republic
VOKOUN, Marek, Lukáš POLANECKÝ and František STELLNER
Basic information
Original name
The impact of the recent economic crisis on the food industry in the Czech and Slovak Republic
Name in Czech
Dopad nedávné hospodářské krize na potravinářském průmyslu v České a Slovenské republice
Authors
VOKOUN, Marek (203 Czech Republic, belonging to the institution), Lukáš POLANECKÝ (203 Czech Republic) and František STELLNER (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
Amsterdam, INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE: BUSINESS ECONOMICS AND MANAGEMENT (BEM2015), p. 142-148, 7 pp. 2015
Publisher
ELSEVIER SCIENCE BV
Other information
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
50200 5.2 Economics and Business
Country of publisher
Netherlands
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
electronic version available online
RIV identification code
RIV/75081431:_____/15:00000923
Organization unit
Institute of Technology and Business in České Budějovice
Keywords (in Czech)
Potravinářský průmysl; Ekonomická krize; nákladová efektivita; produktivita práce; certifikáty
Keywords in English
Food industry; Economic Crisis; cost efficiency; labor productivity; certificates
V originále
The paper analyzes the food industry in the Czech and Slovak economy. It utilizes two methods (Cobb-Douglas total factor productivity and Data envelopment analysis) and two data samples (the Czech statistical office firm database and Bisnode Inc. firm database) to test the hypotheses related to the development in the food sector after and during the years of the recent economic crisis. The results suggest that the labor productivity only decreased in the first years, 2007 and 2008. After that there is no statistically significant evidence about any negative effects in the years 2009 and 2010. We believe that this sector in both countries is capable to react to changes relatively quickly. We believe that this sector is fairly stable, not only thanks to the medium to large companies, which are more experienced with public support and utilize increasing returns to scale, but also thanks to the entrant firms that had higher productivity in Slovakia in 2014 and firms with internationally recognizable certificates in both countries in 2014.
In Czech
Příspěvek analyzuje potravinářský průmysl v české a slovenské ekonomice. Využívá dvě metody (Cobb-Douglas total factor productivity and Data envelopment analysis) a dva vzorky dat (z databáze Českého statistického úřadu a z databáze Bisnode) k prověření hypotézy týkající se vývoje v potravinářském sektoru po a v průběhu roku nedávné hospodářské krize. Tyto výsledky naznačují, že produktivita práce poklesla jen v prvních letech, 2007 a 2008. Neexistuje žádný statisticky významný důkaz o případných negativních jevech v letech 2009 a 2010. Jsme přesvědčeni, že tento sektor v obou zemích je schopen reagovat na změny poměrně rychle. Věříme, že tento sektor je poměrně stabilní, a to nejen díky středním až velkým společnostem, které mají více zkušeností s veřejnou podporou a využitím rostoucích výnosů z rozsahu, ale také díky vstupujícím firmám, které mají vyšší produktivitu na Slovensku v letech 2014 a firmám s mezinárodně rozeznatelným certifikátem v obou zemích v roce 2014.
Displayed: 9/11/2024 19:41