2015
The impact of the recent economic crisis on the food industry in the Czech and Slovak Republic
VOKOUN, Marek, Lukáš POLANECKÝ a František STELLNERZákladní údaje
Originální název
The impact of the recent economic crisis on the food industry in the Czech and Slovak Republic
Název česky
Dopad nedávné hospodářské krize na potravinářském průmyslu v České a Slovenské republice
Autoři
VOKOUN, Marek (203 Česká republika, domácí), Lukáš POLANECKÝ (203 Česká republika) a František STELLNER (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Amsterdam, INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE: BUSINESS ECONOMICS AND MANAGEMENT (BEM2015), od s. 142-148, 7 s. 2015
Nakladatel
ELSEVIER SCIENCE BV
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele
Nizozemské království
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
elektronická verze "online"
Kód RIV
RIV/75081431:_____/15:00000923
Organizační jednotka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISSN
Klíčová slova česky
Potravinářský průmysl; Ekonomická krize; nákladová efektivita; produktivita práce; certifikáty
Klíčová slova anglicky
Food industry; Economic Crisis; cost efficiency; labor productivity; certificates
Změněno: 24. 4. 2017 10:39, Hana Dlouhá
V originále
The paper analyzes the food industry in the Czech and Slovak economy. It utilizes two methods (Cobb-Douglas total factor productivity and Data envelopment analysis) and two data samples (the Czech statistical office firm database and Bisnode Inc. firm database) to test the hypotheses related to the development in the food sector after and during the years of the recent economic crisis. The results suggest that the labor productivity only decreased in the first years, 2007 and 2008. After that there is no statistically significant evidence about any negative effects in the years 2009 and 2010. We believe that this sector in both countries is capable to react to changes relatively quickly. We believe that this sector is fairly stable, not only thanks to the medium to large companies, which are more experienced with public support and utilize increasing returns to scale, but also thanks to the entrant firms that had higher productivity in Slovakia in 2014 and firms with internationally recognizable certificates in both countries in 2014.
Česky
Příspěvek analyzuje potravinářský průmysl v české a slovenské ekonomice. Využívá dvě metody (Cobb-Douglas total factor productivity and Data envelopment analysis) a dva vzorky dat (z databáze Českého statistického úřadu a z databáze Bisnode) k prověření hypotézy týkající se vývoje v potravinářském sektoru po a v průběhu roku nedávné hospodářské krize. Tyto výsledky naznačují, že produktivita práce poklesla jen v prvních letech, 2007 a 2008. Neexistuje žádný statisticky významný důkaz o případných negativních jevech v letech 2009 a 2010. Jsme přesvědčeni, že tento sektor v obou zemích je schopen reagovat na změny poměrně rychle. Věříme, že tento sektor je poměrně stabilní, a to nejen díky středním až velkým společnostem, které mají více zkušeností s veřejnou podporou a využitím rostoucích výnosů z rozsahu, ale také díky vstupujícím firmám, které mají vyšší produktivitu na Slovensku v letech 2014 a firmám s mezinárodně rozeznatelným certifikátem v obou zemích v roce 2014.