MAJERNÍK, Ján. Ovplyvnenie prúdenia taveniny spôsobom zaformovania odliatku. Ai Magazine : automotive industry magazine. Žilina: LEADER press, s.r.o., no. 6. ISSN 1337-7612. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ovplyvnenie prúdenia taveniny spôsobom zaformovania odliatku
Název česky Ovplyvnění proudění taveniny způsobem zaformování odlitku
Název anglicky Effects melt flow way mold making of die casting
Autoři MAJERNÍK, Ján.
Vydání Ai Magazine : automotive industry magazine, Žilina, LEADER press, s.r.o. 2016, 1337-7612.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 20501 Materials engineering
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky konstrukce; lití kovů pod tlakem; modifikace
Klíčová slova anglicky construction; high presure dicasting; modification
Štítky KSTR4
Změnil Změnila: Hana Dlouhá, učo 19800. Změněno: 15. 2. 2017 14:08.
Anotace
Kvalita odliatku je závislá na množstve parametrov, ktoré majú priamy či nepriamy vplyv na jeho výslednú akosť. V prvom rade je nutné naprojektovať vtokový systém tak, aby sa výskyt defektov v tele odliatku eliminoval už v návrhovej fáze. Jedným z faktorov ovplyvňujúcim kvalitatívne vlastnosti odliatku je spôsob prúdenia taveniny v tvarovej dutine formy. Modulácia prúdu taveniny nastáva vo vtokovom záreze, kde tavenina preberá rýchlosť, ktorou je vyplňovaná tvarová dutina formy, a tým je udaný režim plnenia tvarovej dutiny formy. Prúdenie cez tvarovú dutinu je ovplyvnené i správnym zaformovaním odliatku. Vyžaduje sa dosiahnutie takého stavu, aby v dutine formy nedochádzalo k triešteniu prúdu taveniny a uzatváraniu plynov v objeme odliatku znižujúcich homogenitu. Práve vplyv zaformovania má na kvalitu výsledných odliatkov podstatný vplyv a jeho správny návrh pomáha znižovaniu nepodarkovosti a výrobných nákladov.
Anotace česky
Kvalita odlitku je závislá na množství parametrů, které mají přímý či nepřímý vliv na jeho výslednou jakost. V první řadě je nutné projektovat vtokový systém tak, aby se výskyt defektů v těle odlitku eliminoval už v návrhové fázi. Jedním z faktorů ovlivňujícím kvalitativní vlastnosti odlitku je způsob proudění taveniny v tvarové dutině formy. Modulace proudu taveniny nastává ve vtokovém zářezu, kde tavenina přebírá rychlost, kterou je vyplňována tvarová dutina formy, a tím je udán režim plnění tvarové dutiny formy. Proudění přes tvarovou dutinu je ovlivněno i správným zaformování odlitku. Vyžaduje se dosažení takového stavu, aby v dutině formy nedocházelo k tříštění proudu taveniny a uzavírání plynů v objemu odlitku snižujících homogenitu. Právě vliv zaformování má na kvalitu výsledných odlitků podstatný vliv a jeho správný návrh pomáhá snižování zmetkovosti a výrobních nákladů.
Anotace anglicky
The quality of the casting is dependent on a number of parameters that have a direct or indirect impact on the final grade. First of all it is necessary to design the system inlet to the occurrence of defects in the cast body has eliminated at the design stage. One factor affecting the performance properties of the casting is a process flow of the melt in the mold cavity shape. Modulation of the melt stream occurs in the inlet recess, which takes over the melt rate, which is filled shaped mold cavity, and the performance of the system indicated by the shape of the mold cavity. Flow through the cavity shape is also affected by the right of the casting mold making. It requires the achievement of a state in the mold cavity to avoid fragmentation of the melt flow and the closing of the gas volume decreasing casting homogeneity. Just mold making impact has on the quality of the resulting casting significant influence and the right design, helping to reduce production costs and badcastings.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 11:27