J 2016

Porovnání produkčních ploch vybraných plodin a stavů vybraných hospodářských zvířat na území České republiky

KABOURKOVÁ, Kristina

Základní údaje

Originální název

Porovnání produkčních ploch vybraných plodin a stavů vybraných hospodářských zvířat na území České republiky

Název anglicky

Comparison of Production Areas of Selected Crops and Number of Livestock in the Czech Republic

Autoři

KABOURKOVÁ, Kristina (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Auspicia, České Budějovice, Vysoká škola evropských a regionálních studií, 2016, 2464-7217

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

50600 5.6 Political science

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/75081431:_____/16:00000824

Organizační jednotka

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Klíčová slova česky

zemědělství; živočišná výroba; rostlinná výroba

Klíčová slova anglicky

agriculture; livestock production; agricultural production

Štítky

Změněno: 26. 10. 2016 13:27, Hana Dlouhá

Anotace

V originále

Autorka se ve svém článku zabývá chovem skotu, prasat, králíků a drůbeže a pěstováním brambor, cukrovky a řepky na území dnešní České republiky. Charakterizuje uvedené plodiny i druhy hospodářských zvířat, objasňuje pohled na ně z ekonomického hlediska. Zjišťuje, že v případě cukrovky a brambor došlo ve sledovaném období k výraznému snížení oseté a osázené plochy, naopak se podstatně zvětšila plocha, na níž je pěstována řepka. Snížil se počet chovaných kusů skotu a králíků, mírně se zvýšil počet chovaných prasat. K většímu nárůstu došlo u počtu kusů chované drůbeže. Autorka se domnívá, že stát by měl více podporovat zemědělce, neboť si můžeme řadu potravin, které nyní dovážíme, sami vypěstovat. Jednak bychom tím zvýšili zaměstnanost svých občanů a navíc bychom získali nezávadné potraviny. Autorka též uvádí informace o největších světových pěstitelích brambor, řepy a řepky, o největších producentech vepřového, hovězího a králičího masa, o jeho spotřebě a údaje o produkci vajec.