C 2016

Regionální potraviny jako jeden z prvků moderní gastronomie

ŠVEC, Roman a Petra SOLAROVÁ

Základní údaje

Originální název

Regionální potraviny jako jeden z prvků moderní gastronomie

Název anglicky

Regional food as one of the elements of modern gastronomy

Autoři

ŠVEC, Roman (203 Česká republika, domácí) a Petra SOLAROVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

1. vydání. Praha, Jihočeský kraj v globální ekonomice, od s. 93-101, 9 s. 2016

Nakladatel

SETOUTBOOKS.CZ

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

50200 5.2 Economics and Business

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/75081431:_____/16:00000674

Organizační jednotka

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

ISBN

978-80-86277-82-0

Klíčová slova česky

regionální potraviny; moderní gastronomie; stravovací služby; stravovací zařízení; Jihočeský kraj

Klíčová slova anglicky

regional food; modern gastronomy; catering services; catering facilities; South Bohemian Region

Štítky

KCRM5, RIV16
Změněno: 21. 7. 2016 11:12, Věra Kostková

Anotace

ORIG EN

V originále

Kapitola „Regionální potraviny jako jeden z prvků moderní gastronomie“ hodnotí možnosti uplatnění regionálních potravin v moderní gastronomie ve zkoumané oblasti. Nejprve je představeno základní vymezení problematiky prostřednictvím pohledů předních světových i tuzemských autorů. Sběrem a následnou analýzou dat jsou zjištěny preference jednotlivých stakeholderů zkoumaného trhu. Výzkum identifikuje problémy, které v souvislosti s lokální produkcí vnímají zákazníci stravovacích zařízení. Jedním z důvodů pro vytvoření této kapitoly byl fakt, že zatímco v oblasti obchodní bylo provedeno mnoho výzkumů, dále zde existují předpisy ohledně značení původu potravin a mnoho produktů je označeno regionální značkou, v oblasti stravovacích zařízení na regionální potraviny a lokální produkci není brán až zas takový zřetel, jako právě v případě prodeje potravin. Přitom regionální gastronomie díky mnohým známým lokálním specialitám může být jeden ze zajímavých prvků možného rozvoje zkoumaného regionu.

Anglicky

The chapter “Regional food as one of the elements of modern gastronomy” evaluates the possibilities of regional food in modern gastronomy in the surveyed area. Firstly, basic definitions and theoretical views of leading world and domestic authors are presented. Secondly, the preferences of different stakeholders within the surveyed market were identified through collection of data and through subsequent analysis of these data. The research identifies problems (in relation to local production) which customers of catering facilities perceive. One of the reasons for creating this chapter was the fact that in comparison with food sales, regional food and local production in catering facilities are not taken into consideration very much, although regional gastronomy thanks to the many well-known local specialities can be one of the interesting elements of the development in the surveyed region.
Zobrazeno: 5. 11. 2024 07:23