C
2016
Regionální potraviny jako jeden z prvků moderní gastronomie
ŠVEC, Roman a Petra SOLAROVÁ
Základní údaje
Originální název
Regionální potraviny jako jeden z prvků moderní gastronomie
Název anglicky
Regional food as one of the elements of modern gastronomy
Autoři
ŠVEC, Roman (203 Česká republika, domácí) a Petra SOLAROVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
1. vydání. Praha, Jihočeský kraj v globální ekonomice, od s. 93-101, 9 s. 2016
Nakladatel
SETOUTBOOKS.CZ
Další údaje
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/75081431:_____/16:00000674
Organizační jednotka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky
regionální potraviny; moderní gastronomie; stravovací služby; stravovací zařízení; Jihočeský kraj
Klíčová slova anglicky
regional food; modern gastronomy; catering services; catering facilities; South Bohemian Region
V originále
Kapitola „Regionální potraviny jako jeden z prvků moderní gastronomie“ hodnotí možnosti uplatnění regionálních potravin v moderní gastronomie ve zkoumané oblasti. Nejprve je představeno základní vymezení problematiky prostřednictvím pohledů předních světových i tuzemských autorů. Sběrem a následnou analýzou dat jsou zjištěny preference jednotlivých stakeholderů zkoumaného trhu. Výzkum identifikuje problémy, které v souvislosti s lokální produkcí vnímají zákazníci stravovacích zařízení. Jedním z důvodů pro vytvoření této kapitoly byl fakt, že zatímco v oblasti obchodní bylo provedeno mnoho výzkumů, dále zde existují předpisy ohledně značení původu potravin a mnoho produktů je označeno regionální značkou, v oblasti stravovacích zařízení na regionální potraviny a lokální produkci není brán až zas takový zřetel, jako právě v případě prodeje potravin. Přitom regionální gastronomie díky mnohým známým lokálním specialitám může být jeden ze zajímavých prvků možného rozvoje zkoumaného regionu.
Anglicky
The chapter “Regional food as one of the elements of modern gastronomy” evaluates the possibilities of regional food in modern gastronomy in the surveyed area. Firstly, basic definitions and theoretical views of leading world and domestic authors are presented. Secondly, the preferences of different stakeholders within the surveyed market were identified through collection of data and through subsequent analysis of these data. The research identifies problems (in relation to local production) which customers of catering facilities perceive. One of the reasons for creating this chapter was the fact that in comparison with food sales, regional food and local production in catering facilities are not taken into consideration very much, although regional gastronomy thanks to the many well-known local specialities can be one of the interesting elements of the development in the surveyed region.
Zobrazeno: 18. 11. 2024 10:00