J 2016

Determination of Relationship between Chemical Composition of Electrolyte and Surface Sample Quality

MICHAL, Peter, Alena VAGASKÁ a Miroslav GOMBÁR

Základní údaje

Originální název

Determination of Relationship between Chemical Composition of Electrolyte and Surface Sample Quality

Název česky

Stanovení vztahu mezi chemickým složením elektrolytu a kvalitou povrchu vzorku

Autoři

MICHAL, Peter (703 Slovensko), Alena VAGASKÁ (703 Slovensko) a Miroslav GOMBÁR (703 Slovensko, domácí)

Vydání

Key Engineering Materials, Zurich, Trans Tech Publications, 2016, 1662-9795

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

20400 2.4 Chemical engineering

Stát vydavatele

Švýcarsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/75081431:_____/16:00000623

Organizační jednotka

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Klíčová slova česky

eloxování; složení elektrolytu; kvalita povrchu

Klíčová slova anglicky

anodic oxidation; electrolyte composition; surface quality

Štítky

KSTR5, RIV16, SCOPUS

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 2. 9. 2016 10:23, Hana Dlouhá

Anotace

ORIG CZ

V originále

Paper tracks experimentally confirmed relationship between chemical composition of electrolyte and resulting surface finish quality of created oxide layer during the process of anodic oxidation of aluminium. Examined chemical factors were: concentrations of sulphuric acid, oxalic acid, boric acid and sodium chloride. Aggressive effects of electrolyte were chosen as indicator of resulting layer quality – presence and extent of etching of used substrate sample.

Česky

Cestou článku experimentálně potvrzeny vztah mezi chemickým složením elektrolytu a výslednou kvalitou povrchu úpravou vytvořené oxidové vrstvy v průběhu procesu anodické oxidace hliníku. Zkoumané chemické faktory byly: koncentrace kyseliny sírové, šťavelová kyselina, kyselina boritá a chlorid sodný. Agresivní účinky elektrolytu byly vybrány jako indikátor Výsledná kvalita vrstvy - Existence a rozsah leptání substrátu použitého vzorku.
Zobrazeno: 18. 10. 2024 13:25