J 2015

Financial and Biotechnological Assessment of New Oil Extraction Technology

MAROUŠEK, Josef, Simona HAŠKOVÁ, Anna MAROUŠKOVÁ, Kateřina MYŠKOVÁ, Radka VANÍČKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Financial and Biotechnological Assessment of New Oil Extraction Technology

Název česky

Finanční a biotechnologické posouzení nové technologie k extrakci oleje

Autoři

MAROUŠEK, Josef (203 Česká republika, garant, domácí), Simona HAŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Anna MAROUŠKOVÁ (268 Gruzie, domácí), Kateřina MYŠKOVÁ (203 Česká republika), Radka VANÍČKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan VÁCHAL (203 Česká republika, domácí), Marek VOCHOZKA (203 Česká republika, domácí), Robert ZEMAN (203 Česká republika, domácí) a Jaroslav ŽÁK (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Energy Sources, Part A: Recovery, Utilization, and Environmental Effects, Philadelphia, TAYLOR & FRANCIS INC, 2015, 1556-7036

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

50200 5.2 Economics and Business

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/75081431:_____/15:00000500

Organizační jednotka

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

DOI

http://dx.doi.org/10.1080/15567036.2015.1048391

UT WoS

000358302100002

Klíčová slova česky

nákladové kalkulace; enzymatická hydrolýza; semena révy vinné; řízení procesů; transfer technologie do komerční sféry

Klíčová slova anglicky

cost analysis; enzymatic hydrolysis; grape seed; process management; technology transfer

Štítky

IF, RIV15
Změněno: 18. 2. 2016 11:04, Mgr. Václav Karas

Anotace

ORIG CZ

V originále

Grape seed oil is recognized for its high quality bioactive compounds, however, these are sensitive to increased temperatures during manufacture. Technical and economical potential of the pretreatment in combination with the mixture of hydrolyzing enzymes have been analyzed. It was confirmed that the shockwave pretreatment significantly enhances the subsequent enzymatic hydrolysis, which subse-quently better liberates the vacuoles rich in oil (without exceeding the temperature limitation). The assessment of oil yields achieved together with the holistic cost analysis indicates that this technology has significant technical potential. Admittedly, it still faces difficulties linked with increased cost of production.

Česky

Olej z hroznů vinné révy je oceňován pro vysokou kvalitu bioaktivních složek. Tyto jsou však citlivé na zvýšené teploty. Byl posouzen techno-ekonomický potenciál nové technologie výroby.
Zobrazeno: 14. 11. 2024 14:00