MAROUŠEK, Josef, Simona HAŠKOVÁ, Anna MAROUŠKOVÁ, Kateřina MYŠKOVÁ, Radka VANÍČKOVÁ, Jan VÁCHAL, Marek VOCHOZKA, Robert ZEMAN a Jaroslav ŽÁK. Financial and Biotechnological Assessment of New Oil Extraction Technology. Energy Sources, Part A: Recovery, Utilization, and Environmental Effects. Philadelphia: TAYLOR & FRANCIS INC, 2015, Vol. 37, č. 16, s. 1723-1728. ISSN 1556-7036. doi:10.1080/15567036.2015.1048391.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Financial and Biotechnological Assessment of New Oil Extraction Technology
Název česky Finanční a biotechnologické posouzení nové technologie k extrakci oleje
Autoři MAROUŠEK, Josef (203 Česká republika, garant, domácí), Simona HAŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Anna MAROUŠKOVÁ (268 Gruzie, domácí), Kateřina MYŠKOVÁ (203 Česká republika), Radka VANÍČKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan VÁCHAL (203 Česká republika, domácí), Marek VOCHOZKA (203 Česká republika, domácí), Robert ZEMAN (203 Česká republika, domácí) a Jaroslav ŽÁK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Energy Sources, Part A: Recovery, Utilization, and Environmental Effects, Philadelphia, TAYLOR & FRANCIS INC, 2015, 1556-7036.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/15:00000500
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Doi http://dx.doi.org/10.1080/15567036.2015.1048391
UT WoS 000358302100002
Klíčová slova česky nákladové kalkulace; enzymatická hydrolýza; semena révy vinné; řízení procesů; transfer technologie do komerční sféry
Klíčová slova anglicky cost analysis; enzymatic hydrolysis; grape seed; process management; technology transfer
Štítky IF, RIV15
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 18. 2. 2016 11:04.
Anotace
Grape seed oil is recognized for its high quality bioactive compounds, however, these are sensitive to increased temperatures during manufacture. Technical and economical potential of the pretreatment in combination with the mixture of hydrolyzing enzymes have been analyzed. It was confirmed that the shockwave pretreatment significantly enhances the subsequent enzymatic hydrolysis, which subse-quently better liberates the vacuoles rich in oil (without exceeding the temperature limitation). The assessment of oil yields achieved together with the holistic cost analysis indicates that this technology has significant technical potential. Admittedly, it still faces difficulties linked with increased cost of production.
Anotace česky
Olej z hroznů vinné révy je oceňován pro vysokou kvalitu bioaktivních složek. Tyto jsou však citlivé na zvýšené teploty. Byl posouzen techno-ekonomický potenciál nové technologie výroby.
VytisknoutZobrazeno: 24. 6. 2021 02:07