HAŠKOVÁ, Simona a Robert ZEMAN. Storage Efficiency As a Managerial Optimization Problem. China-USA Business Review. New York (USA): David Publishing Company, 2015, vol. 114, č. 2, s. 59-66. ISSN 1537-1514.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Storage Efficiency As a Managerial Optimization Problem
Název česky Efektivita skladu z pohledu manažerského optimalizačního problému
Autoři HAŠKOVÁ, Simona a Robert ZEMAN.
Vydání China-USA Business Review, New York (USA), David Publishing Company, 2015, 1537-1514.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky mikroekonomická analýza; teoretický přístup k optimalizaci; přístup case-based reasoning k optimalizaci; nejistota
Klíčová slova anglicky logistics; daily demand; delivery time; loss of margin; storage efficiency indicator; probability distribution
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 8. 6. 2015 14:54.
Anotace
The paper derives efficient methods for solving basic fundamental tasks of warehouse logistics in what amount and when to resupply the stocks by means of the “case-based reasoning” approach. The aim is to give a satisfactory response, including its economic interpretation under conditions of uncertainty. Therefore, the discrete case is first studied in detail by means of the tools of microeconomic analysis and accomplished results are then generalized by the limiting transition to the continuous case. In both cases, the discreet and continues one, the method relies on the value of the newly established indicator of the storage efficiency, which indicates that what inventory items are worth storing in the case of the limited storage capacity. Its value depends on the fragment of the probability distribution of the demand during the delivery time.
Anotace česky
Článek se zabývá odvozením efektivní metody pro řešení logistických úloh typu „kdy“ a „jakým množstvím“ doplňovat sklad v rámci přístupu „Case-based reasoning“. Cílem je nabídnout odpovědi na výše zmíněné otázky za podmínek rozhodování za nejistoty. V první fázi je detailně analyzován diskrétní případ z pohledu mikroekonomie. V následné fázi jsou pak výsledky analýzy zobecněny limitním přechodem na spojitý případ. V obou případech se metoda odvození opírá o hodnotu zde zavedeného indikátoru efektivnosti skladování, který lze interpretovat jako ukazatel výhodnosti skladování položek za podmínek omezené skladovací kapacity. Jeho hodnota závisí na pravděpodobnostní distribuci poptávky během dodací doby.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 01:27