ARTEMOV, Andrey. K charakteristice postavy s vyprávěcí funkcí v některých ruských a českých postmoderních románech. Studia Slavica. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Filozofická fakulta, roč. 18, č. 1, s. 35-48. ISSN 1803-5663. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K charakteristice postavy s vyprávěcí funkcí v některých ruských a českých postmoderních románech
Název anglicky On the portrayal of characters with a narrative function in some russian and czech postmodernist novels
Autoři ARTEMOV, Andrey (643 Rusko, garant, domácí).
Vydání Studia Slavica, Ostrava, Ostravská univerzita v Ostravě, Filozofická fakulta, 2014, 1803-5663.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/14:00000384
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky vyprávění; postmoderna; postava; vyprávěcí funkce; český román; ruský román; přelom 20. a 21. století
Klíčová slova anglicky novel; postmodernism; novel character; narrative function; Czech novel; Russian novel; turn of the 20th and 21st century
Štítky KCJ3, KCJ6, RED_1, RED_2, RED_3, RED_4, RED_5, REP 3, REP_1, REP_2, RIV14
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 26. 2. 2014 08:02.
Anotace
Studie se zabývá jednotlivými aspekty pojetí konceptu postavy ve vybraných ruských a českých postmoderních románech konce 20. a počátku 21. století. Přelom století přinesl řadu uměleckých pokusů o zapojení do literárního díla již existujících přístupů a prvků ve zcela jiné podobě. To se projevilo jak v české, tak i v ruské literatuře. Zvolené období je spojeno s hledáním nových možností v rámci románu. Jednou z těchto možností je rozšíření role postavy vypravěče a její přechod do tzv. vyprávěcí funkce. Ve studii se uvádí příklady z románů D. Hodrové, J. Kratochvila, T. Tolsté, V. Pelevina a V. Aksenova.
Anotace anglicky
The study is concerned with individual aspects of the concept of characters in some demonstrative Russian and Czech postmodernist novels from the late 20th century and the early 21st century. The turn of the century brought a variety of attempts for renaissance of fictitious literary work in a totally different form in both the Czech and Russian literature. This period is associated with seeking new options within this genre as well as the efforts to expand and enhance it. One of those options is an extension of the role of a character – narrator and frequent perception thereof as a character with a narrative function. These considerations were based on the novels by D. Hodrová, J. Kratochvil, T. Tolstaya, V. Pelevin and V. Aksenov.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 12:49