KUČERKA, Daniel, Soňa RUSNÁKOVÁ, Roman HRMO, Štefan HUSÁR a Monika KUČERKOVÁ. Didactics, didactic technology and their usage in lessons of english language. In The 4th International Scientific Conference Applied Natural Sciences 2013. 2013. ISBN 978-80-8105-501-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Didactics, didactic technology and their usage in lessons of english language
Název česky Didaktika, didaktické prostředky a jejich používání v hodinách anglického jazyka v ČR
Autoři KUČERKA, Daniel, Soňa RUSNÁKOVÁ, Roman HRMO, Štefan HUSÁR a Monika KUČERKOVÁ.
Vydání The 4th International Scientific Conference Applied Natural Sciences 2013, 2013.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 978-80-8105-501-0
Klíčová slova česky didaktiky, didaktické prostředky, výzkum využívání didaktických prostředků, pedagogika, ICT
Klíčová slova anglicky didactics, teaching resources, search in used teaching resources, pedagogy, ICT
Štítky DPS
Změnil Změnila: Jiřina Hřebečková, učo 8397. Změněno: 17. 10. 2013 10:26.
Anotace
Education is a procedural aspect of a pedagogical process. The science whose subject is education is called pedagogy. Pedagogy in co-operation with other sciantific disciplines tries to explain educational phenomena, educational behaviour of teachers and parents in pedagogical and social reality. Considering the combination with other criteria, such as age, content, needs practice, etc., we can classify pedagogy into basic, border and applied disciplines. Universal pedagogy connects to the basic pedagogical disciplines. Presently, PCs get to the foreground in all spheres of industry, business, services, and education. In secondary schools we meet more often with new computer scholrooms where teachers have tho possibility to use computer data projectors and interactive tables. Didactics resources and presentation programs provide information for students. Positive changes, which have broght new sources of information, new informative environment, information and communication technology (ICT) do not mean that real information is effectively used. In connection with the development of information society there arise the need and request for informative literacy of a contemporary human being and for the construction of his or her basic informative competences: informative education, skills, abilities, habits and standpoints. It is necessary to ensure that education for information should become an integral part of professional qualifications of teachers at all levels. We carried out research in secondary schools in the Slovak Republic (in the Trnava region) and in secondary schools in the Czech Republic (in the Middle Bohemia and the South Bohemia regions). 350 informants participated in the research and the results showed us that the didactic technology is used by pedagogues in lessons.
Anotace česky
Vzdělávání, je procesní stránka pedagogického procesu. Věda, jejímž předmětem je o. i. i vzdělávání se nazývá pedagogika. Pedagogika ve spolupráci spolu s dalšími vědními disciplínami se snaží o objasnění výchovných jevů a procesů, výchovného působení učitelů, rodičů v pedagogické a společenské realitě. Pokud vezmeme v úvahu kombinaci více kritérií a například hledisko věkové, obsahu, potřeb praxe, atd. pak můžeme pedagogiku dělit na disciplíny základní, hraniční a aplikovány. Všeobecnou didaktiku řadíme k základním pedagogickým disciplínám. V současnosti se do popředí ve všech sférách průmyslu, obchodu, služeb a ve vzdělávání dostávají počítače. Na středních školách se častěji setkáváme s novými počítačovými učebnami, kde učitelé mají možnost používat počítač dataprojektor a interaktivní tabuli. S jejich pomocí a s prezentačními programy, učitelé zprostředkovávají žákům informace. Pozitivní změny, které přinesly informační zdroje, nové informační prostředí, informační a komunikační technologie (ICT), ještě neznamenají skutečné schopnosti efektivně využívat informace. V souvislosti s rozvojem informační společnosti je aktuální potřeba a požadavek informační gramotnosti současného člověka a budování jeho základních informačních kompetencí: informačních vědomostí, dovedností, schopností, návyků a postojů. V první řadě je nutné zajistit, aby se informační výchova stala nedílnou a integrovanou součástí profesní přípravy učitelů na všech úrovních. . Výzkum jsme prováděli na čtyřech SOŠ v Slovenské republice (v Trnavském kraji a Bratislavském kraji) a čtyř SŠ v České republice (v Jihočeském kraj), kterého se zúčastnilo 350 respondentů, a jeho výsledky ukázaly, že didaktická technika je využívána pedagogy ve vyučovacích hodinách.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 14:10