PEČMAN, Jan. Smysl obnovování drobných církevních objektů v nejjižnějších Čechách. In Regionální rozvoj a cestovní ruch : Sborník příspěvků. 1. vyd. Jihlava: Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2011, s. 193-197. ISBN 978-80-87035-44-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Smysl obnovování drobných církevních objektů v nejjižnějších Čechách
Název anglicky Reason of restoring religious objects in southern Bohemia
Autoři PEČMAN, Jan.
Vydání 1. vyd. Jihlava, Regionální rozvoj a cestovní ruch : Sborník příspěvků, od s. 193-197, 5 s. 2011.
Nakladatel Vysoká škola polytechnická Jihlava
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 20101 Civil engineering
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 978-80-87035-44-3
Klíčová slova česky Církevní památky; cestovní ruch; udrţitelný rozvoj; kultura
Klíčová slova anglicky religious monuments; tourism; sustainable development; culture
Štítky EKS, KST6, POS_1, TBO, UUP
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 25. 10. 2012 11:09.
Anotace
Kulturní krajina České republiky je doslova poseta církevními objekty, jako jsou Boží muka, křížky či drobné kapličky. Tyto drobné objekty jsou mnohdy neprávem přehlíženy i z hlediska památkové ochrany. Důvody jsou zřejmé - evidence a ochrana takových objektů je složitá a navíc nezanedbatelná většina objektů se nachází na soukromých pozemcích. Proto objekty chátrají a jejich obnova záleží většinou pouze na zájmu místních obyvatel či osob, jinak spjatých s danou lokalitou. Tyto drobné objekty mají význam také z hlediska tvorby identity občanů s územím, ve kterém žijí. Jejich význam z hlediska cestovního ruchu je nabíledni – upravené památky jsou pro turisty přitažlivé. Podle technického stavu drobných církevních objektů lze navíc usuzovat zájem občanů o území, ve kterém žijí, stejně tak jako například podle upravenosti veřejných či poloveřejných prostor. Podpora zájmu obyvatel o své okolí je příspěvkem do diskuse k rozvoji cestovního ruchu v průniku oborů Územní plánování, udržitelného rozvoje a kultury.
Anotace anglicky
Cultural Landscape of the Czech Republic is littered with religious objects, such as Calvary, crosses and small chapels. These objects are often unjustly overlooked in terms of heritage protection. The reasons are obvious - evidence and protection of such objects is complicated and most of the objects are located on private land. Therefore, objects falling into disrepair and restoration depends mostly on the interests of local residents or persons otherwise connected with the site. These objects are also relevant in terms of identity-citizens with the territory in which they live. Their importance in terms of tourism is obvious - the adjusted sights are attractive for tourists. According to the technical state of the church buildings can also infer citizens' interest in the area in which they live,as well as grooming for example, by public or semi-public space. Promoting the interest of the people around is a contribution to the discussion on the development of tourism in the intersection of planning, sustainable development and culture.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 00:05