ŠKODA, Stanislav, Jan VÁCHAL, Radka VÁCHALOVÁ a Miroslav DUMBROVSKÝ. Chemismus a agresivita mělkých podzemních vod v prostoru obchodní zóny v Českých Budějovicích. Vodní hospodářství. Čkyně: Vodní hospodářství s r.o., roč. 61, č. 12, s. 462-464. ISSN 1211-0760. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chemismus a agresivita mělkých podzemních vod v prostoru obchodní zóny v Českých Budějovicích
Název anglicky Chemical status and aggressiveness of shallow underground waters in the area of České Budějovice retail park
Autoři ŠKODA, Stanislav (203 Česká republika, garant, domácí), Jan VÁCHAL (203 Česká republika), Radka VÁCHALOVÁ (203 Česká republika) a Miroslav DUMBROVSKÝ (203 Česká republika).
Vydání Vodní hospodářství, Čkyně, Vodní hospodářství s r.o. 2011, 1211-0760.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10000 1. Natural Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/11:00000252
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky mělká podzemní voda; agresivita vody na beton; chemismus podzemních vod
Klíčová slova anglicky shallow underground water; aggressive effect of water on concrete; chemical status of underground waters
Štítky MZG, RIV11
Změnil Změnil: RNDr. Stanislav Škoda, Ph.D., učo 4075. Změněno: 3. 6. 2013 13:39.
Anotace
Před výstavbou obchodní zóny v prostoru ulic Pražská a Strakonická v Českých Budějovicích byl sledován chemismus mělkých podzemních vod se zřetelem na jejich agresivitu na stavební konstrukce. Ve studovaném území se vyskytují dva základní chemické typy průlinových podzemních vod – vody síranové a vody uhličitanové se slabou až vysokou agresivitou na beton. Překvapivým výsledkem studie je zjištění, že v tomto území se vyskytuje zóna, kde dochází k neutralizaci vod a k poklesu jejich agresivity. V areálu obchodní zóny v prostoru ulic Pražská a Strakonická v Českých Budějovicích byly v minulosti provedeny průzkumné práce za účelem výzkumu geologických a hydrogeologických poměrů v tomto území.
Anotace anglicky
The chemical status of shallow underground waters was monitored before the start of the construction of the retail park in the area of Pražská and Strakonická streets in České Budějovice; the analyses were focused on the aggressive effect of the waters on builing constructions. In the territory of interest there are two main chemical types of underground pore waters – sulphate water and carbonate water with mild to strong aggressive effect on concrete. Surprisingly there was found a zone within this area where the water is neutralized and its aggressiveness declines.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 10:20