Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Logistický a výrobní proces ve firmě PENAM, a.s. Obhajoba diplomové práce autor diplomové práce: Bc. Markéta Černíková vedoucí diplomové práce: doc. Ing. Rudolf Kampf, Ph.D. červen 2017 1 CÍL PRÁCE uCílem diplomové práce je navýšení objemu výroby vybraných druhů výrobků za pomocí optimalizace logistických a výrobních procesů ve firmě Penam, a.s. v Českých Budějovicích. u 2 PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI PENAM, a.s. uHistorie společnosti uZákladní údaje u u 3 METODY SÍŤOVÉ ANALÝZY uMetoda CPM - jejím cílem je stanovení doby trvání projektu na základě délky tzv. kritické cesty. Metoda CPM umožňuje usnadnit efektivní časovou koordinaci dílčích, vzájemně na sebe navazujících činností v rámci projektu. u 4 ANALÝZA SOUČASNÉHO ČASOVÉHO PRŮBĚHU VÝROBY VE FIRMĚ PENAM, a.s.. uAnalýza časových průběhů jemného B, smaženého pečiva B a chleba konzumního B a BK u 5 DEFINOVÁNÍ KRITICKÉ CESTY PROSTŘEDNICTVÍM SW MICROSOFT PROJECT uPředstavení softwaru uReálná časová osa současného stavu výroby u 6 C:\Users\Asus\Desktop\časová osa komplet druhů.jpg ZJIŠTĚNÍ VÝCHOZÍ KRITICKÉ CESTY uChléb konzumní B a BK u 7 C:\Users\Asus\Desktop\Ganntův diagram současný chléb.jpg KRITICKÁ CESTA PŘIDÁNÍ DALŠÍHO BALICÍHO STROJE uPo optimalizaci procesu balení a krájení chléb konzumní 8 C:\Users\Asus\Desktop\Ganntův diagram chléb konzumní po opt. balení.jpg TRVÁNÍ PROCESU BALENÍ A KRÁJENÍ PO OPTIMALIZACI PŘIDÁNÍM BALICÍHO STROJE uBalení a krájení chléb konzumní 9 POROVÁNÍ ČASOVÝCH OS VŠECH PROCESŮ PŘED A PO OPTIMALIZACI uPůvodní časová osa procesů a osa po optimalizaci u všech procesů u u u u u u 10 C:\Users\Asus\Desktop\časová osa po dokončení procesů.jpg C:\Users\Asus\Desktop\časová osa komplet druhů.jpg ČASOVÉ ZNÁZORNĚNÍ PRŮBĚHU VÝROBY PŘED A PO OPTIMALIZACI PROCESŮ uGrafické znázornění výrobků před a po optimalizaci procesů 11 ZHODNOCENÍ NAVRHNUTÝCH ŘEŠENÍ uPůvodní výrobní doba u všech druhů výrobků v procesu balení, krájení, tvarování, plnění, pečení: 1080 minut uOptimalizovaná výrobní doba všech druhů výrobků u procesů balení, krájení, tvarování, plnění: 606 minut uZkrácení výroby u všech procesů výše uvedených jemné pečivo B + smažené pečivo B + chléb konzumní B a BK o 474 minut uJemné pečivo B proces balení a tvarování původně 320 minut na 172 minut uSmažené pečivo B u procesů balení, pečení(smažení), plnění původně 620 minut na 364 minut uChléb konzumní B a BK u procesu balení a krájení původně 140 minut na 70 minut uVýnosnost dané investice: 53,7 % ―> výnosnost zisková uDoba návratnosti investice: 0,65% roku (237 dní) ―> návratnost příznivá 12 DĚKUJI ZA POZORNOST 13 DOPLŇUJÍCÍ DOTAZY VEDOUCÍHO DIPLOMOVÉ PRÁCE uBude práce aplikovaná ve firmě? uJaký je rozdíl mezi metodou CPM a PERT, v kontextu práce? u 14 DOPLŇUJÍCÍ DOTAZY OPONENTA DIPLOMOVÉ PRÁCE uJakým způsobem byly stanoveny mzdové náklady v tabulce 7? uBudou Vaše návrhy v praxi realizovány? u 15