Optimalizace výkonu linek pro stáčení piva do lahví Adam Brož Obhajoba diplomové práce v oboru Logistické technologie Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích 2016 Situace •Český průmyslový pivovar • •1 600 000 hl •Rostoucí podíl piva stáčeného do lahví •Vytížení kapacit výroby a logistiky ≈100% • •Navýšení kapacit logistiky (1 rok) •Navýšení kapacit výroby (3 roky) • • • • 2016 Řešený problém •Uspokojení vysoké aktuální a budoucí poptávky po pivu v lahvích již během výstavby nových kapacit logistiky a výroby • •Výkon stávajících 2 linek • •Výstavba nové 3. linky • • • • • • 2016 Cíle práce •Analýza stavu stáčecích linek •Analýza potřeb pivovaru •Identifikace úzkých míst linek •Návrhy opatření zvýšení výkonu –Organizační –Strojně-technologické •Dynamický model linek •Odhad přínosů •Hrubý návrh nové linky • • • • • 2016 Lahvové linky •2005 – 2010 •2x 40 000 ks/h • • • • 2016 Lahvové linky v logistickém řetězci • • • • C:\Users\Broz\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\YQ9W524P\magnifying-glass-189254_640[1].png 2016 Metodika a postup práce •Logistika = Filozofie • •Přístupy Teorie omezení •Statistické nástroje •Pozorování a experimenty •P-Q analýza •Dynamické modelování •Navrhování linek • • • • • 2016 Analýza •Řízení –Lidí –Strojů • • • • •Struktury –Organizační struktura –Prostorové uspořádání –Informační systém –Dopravní infrastruktura –Rozvody energií • • • • • •Procesy –Technologické operace (transformace) –Přeprava a manipulace –Pomocné úkony (sanitace a čištění) –Opravy a údržba –Přestavby strojů (set up) • • • •Zdroje –Pracovní síly –Strojně-technologické vybavení –Energie • • • • •Potřeby pivovaru • • • • 2016 Schéma linek • • • • 2016 Výkony a spolehlivost • • • • • • 2016 Plánování a řízení výroby • • • • • • 2016 Dynamický model linek • • • • 2016 Výstupy dynamického modelování •Etiketovačka (uzel 109, scénář A3) • • • • • 2016 Výstupy dynamického modelování •Plnič (uzel 107, scénář A3) • • • • • 2016 Výsledky a závěry práce •Zmapování současného stavu a budoucích potřeb pivovaru v oblasti stáčení piva •Odhalení úzkých míst výkonu a potenciálu jeho zlepšení •Kvantifikace potenciálu úspor •Ekonomické zhodnocení navržených opatření •Stanovení priorit realizace • • • • • 2016 Výsledky a závěry práce 1.Integrace plánování výroby do ERP (5%) 2.Řízení linek dle úzkého místa (10%) 3.Odstranění úzkých míst /strojů/ (10%) 4.Zvýšení spolehlivosti linek preventivní údržbou, zavedením 5S a TPM (5%) 5. 5.Opakování cyklu zlepšování… • • • • • 2016 Návrh umístění 3. linky • • • • • • 2016 Návrh konfigurace 3. linky • • • • • • 2016 Rozvoj pivovaru • • • • • • 2016 • •Dej Bůh štěstí! • • Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice, 19. června 2017