Vysoká škola technická a ekonomická Katedra dopravy a logistiky Analýza štíhlé výroby ve společnosti Fruko – Schulz s. r. o. Autor bakalářské práce: Denisa Janečková Vedoucí bakalářské práce: prof. Ing. František Němec, Ph.D. Oponent bakalářské práce: Ing. Jakub Hořický České Budějovice, červen 2016 Obsah •Motivace a důvody k řešení daného problému •Cíl bakalářské práce •Výzkumné otázky •Použité metody •Analýza společnosti •Dosažené výsledky a přínos •Závěrečné shrnutí •Dotazy Motivace a důvody k řešení daného problému •Aktuální téma • •Dostupnost informací o společnosti • •Problematika v blízkosti mého bydliště • •Vlastní zájem o dané téma • Cíl práce •Analyzovat možnosti zavedení štíhlé výroby ve vybraném podniku. • •Popsat princip štíhlé výroby a analyzovat stav ve vybraném podniku. • •Popsat a navrhnout postupy štíhlé výroby ve vybraném podniku a jejich přínosy. Výzkumné otázky • •1) Lze ve společnosti Fruko – Schulz s. r. o. zabránit akumulaci zakázek? • •2) Jaké metody se dají použít pro zlepšení vnitropodnikové komunikace? • •3) Lze implementovat nástroj metody Kaizen na společnost Fruko – Schulz s. r. o.? • Použité metody •Metoda sběru a zpracování dat • •Metoda pozorování provozu společnosti • •Rozhovory s obchodním náměstkem a výrobní ředitelkou Společnost Fruko - Schulz s.r.o. •Obchodní jméno Fruko - Schulz s. r. o. •Sídlo Jindřichův Hradec •Právní forma Společnost s ručením omezeným •Počet zaměstnanců 75 •Výroba lihoviny, ovocné sirupy, vína, ocet • Dosažené výsledky a přínos práce •Nová výrobní linka à zlepšení efektivity výroby + větší spokojenost zákazníků • •Digitální tabule à vnitropodniková komunikace + lepší informovanost • •Vizualizace à zefektivnění pracovních úkonů • •Metoda 5S à přehlednost, praktičnost, efektivita a nízká úroveň plýtvání na pracovištích • •Nástěnka s návrhy à odstranění nedostatků Závěrečné shrnutí •Zabránění akumulace zakázek • •Zlepšení vnitropodnikové komunikace • •Metoda Kaizen - schránka s návrhy na zlepšení výrobního procesu a chodu společnosti Závěr •Zvýšení hodinového výkonu vkladače lahví. • •Zlepšení vnitropodnikové komunikace. • •Přehlednost, praktičnost, efektivita a nízká úroveň plýtvání na pracovištích. Dotazy •Doplňující dotazy vedoucího práce: • 1.Jak spolu souvisí JIT a Kanban? 2. 2.Nákup nového výrobního zařízení může zvýšit produkci, ale jak se konkrétně projeví na zeštíhlení společnosti? 3. 3.Zeštíhlení má zásadně význam ekonomický. Jak se navrhovaná opatření dají ohodnotit z ekonomického pohledu? Dotazy •Doplňující dotazy oponenta práce: • 1.V celé práci nikde není vyčíslen finanční dopad na provedené, nebo navrhované změny v rámci optimalizace výroby podle metod štíhlé výroby, můžete uvést nějaký příklad? • Děkuji za pozornost.