OR č. 14/2020 Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích OPATŘENÍ REKTORA K ÚPRAVĚ STRAVOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ VŠTE Datum vydání: 30. 9. 2020 Účinnost od: 1. 10. 2020 Účinnost do: 21. 1. 2021 Číslo jednací: VŠTE006102/2020 Počet stran: 2 Počet příloh: 0 Periodicita kontroly aktuálnosti normy Roční Ruší předpis Nadřízené předpisy Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Související předpisy Pracovní řád VŠTE Směrnice č. 1/2017 Zásady čerpání sociálního fondu Podřízený předpis Rozdělovník Zaměstnanci VŠTE Vypracoval: Bc. Eva Plochová, v. r. Garant: Kvestor Podpis: Podpis: Ing. Jaromír Vrbka, MBA, PhD., v. r. Formálně ověřil: Bc. Eva Plochová, v. r. Schválil: Rektor Podpis: Podpis: prof. Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D., v. r. 1 Článek 1 Obecná ustanovení (1) Toto Opatření rektora k úpravě stravování zaměstnanců VŠTE (dále jen „opatření") se vydává na základě Doporučení Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje se sídlem v Českých Budějovicích vysokým školám na území Jihočeského kraje a Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a za účelem minimalizace rizika nákazy onemocnění COVID-19 a organizace provozu Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (dále také jen „VŠTE“) související s nebezpečím šíření onemocnění COVID-19. Článek 2 Pravidla přístupu do menzy VŠTE (1) V průběhu stravování v menze VŠTE je zaměstnancům a studentům doporučeno dodržovat hygienická opatření, neshlukovat se s ostatními zaměstnanci a využívat ke stravování celé časové rozpětí pro výdej obědů, a celý prostor menzy tak, aby bylo možné zajistit minimálně dvoumetrový odstup mezi zaměstnanci. Článek 3 Příspěvek na stravování (1) S ohledem na aktuální situaci se mění výše poskytovaného příspěvku na stravování všem zaměstnancům VŠTE, kteří mají nárok na stravné dle směrnice č. 1/2017 Zásady čerpání sociálního fondu. (2) Příspěvek na stravování v období od 1. 10. 2020 do 31. 12. 2020 činní 80 Kč. Tento příspěvek je vyplácen zaměstnancům formou stravenky v hodnotě 80 Kč. Článek 4 Fungování menzy VŠTE (1) Menza VŠTE v areálu Okružní funguje v období od 1. 10. 2020 do 31. 12. 2020 v omezeném režimu, menza v areálu Nemanická bude uzavřena. (2) Výdejna hotových jídel je uzavřena. Hotová jídla není možné objednávat, ani vydávat. (3) Kantýna je otevřena v čase od 7:30 hodin do 14:30 hodin. Připravovány jsou pouze snídaně a minutková jídla. Článek 5 Forma úhrady za stravování (1) Cena minutkového jídla je v hodnotě 80 Kč. (2) Platba za objednanou minutku, snídani, případně další nabízený sortiment je možná pouze těmito způsoby: a. stravenka, b. hotovost, c. platební karta. 2 Článek 6 Výdej stravenek (1) Stravenky se vydávají jednorázově na recepci VŠTE v areálu Okružní v době od 7:30 hodin do 18:00 hodin. (2) Celkové množství stravenek závisí na počtu pracovních dní. (3) V období platnosti tohoto opatření (od 1. 10. 2020 do 31. 12. 2020) má zaměstnanec nárok na 62 stravenek. Článek 7 Zánik nároku zaměstnance na příspěvek na stravování (1) Příspěvek na stravu formou stravenky zaniká v případě: a. čerpání dovolené, b. vzniku překážek na straně zaměstnance podle § 191–205 zákoníku práce a kolektivní smlouvy, c. vzniku nároku na stravné při služební cestě, d. nevyzvednutí stravenek do 18. 12. 2020. Článek 8 Vyúčtování nároku na příspěvek na stravování (1) Vyúčtování nároku na stravenky probíhá na základě docházky zaměstnance za jednotlivé měsíce zvlášť. (2) Stravenky, na které zaměstnanci nevznikl nárok – viz čl. 7, vrátí zaměstnanec na recepci VŠTE nejpozději do 20. 1. 2021. (3) V případě, že zaměstnanec nemůže vrátit daný počet stravenek, uhradí jejich celkovou výši v hotovosti. (4) Informaci o počtu stravenek k navrácení obdrží zaměstnanec na recepci VŠTE.