OR č. 14/2018 Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ÚPLNÉ ZNĚNÍ OPATŘENÍ REKTORA Č. 14/2018 ŘÁD HOSPODAŘENÍ SE ZBOŽÍM A SUROVINAMI NA PRACOVIŠTI MENZA, KANTÝNA A V SOUVISEJÍCÍCH PROSTORÁCH Datum vydání: 24. 9. 2018 Účinnost od: 7. 6. 2021 Účinnost do: odvolání Dodatek č. 1 ze dne: 15. 6. 2020 Účinnost od: 15. 6. 2020 Účinnost do: odvolání Dodatek č. 2 ze dne: 7. 6. 2021 Účinnost od: 7. 6. 2021 Účinnost do: odvolání Číslo jednací: VŠTE006408/2018 Počet stran: 3 Počet příloh: 0 Periodicita kontroly aktuálnosti normy Roční Ruší předpis Opatření č. 20/2011 Řád hospodaření se zbožím a surovinami na pracovišti menza, kantýna a souvisejících prostorách Nadřízené předpisy Směrnice č. 19/2012 Majetek a zásoby – způsob účtování a vedení evidence Související předpisy Podřízený předpis Rozdělovník Zaměstnanci menzy Formálně ověřil: Ing. Kateřina Kříženecká v. r. Schválil: Prorektor – statutární zástupce rektora Podpis: Podpis: Ing. Zuzana Rowland, MBA, PhD. v. r. 1 ÚPLNÉ ZNĚNÍ OPATŘENÍ REKTORA Č. 14/2018 ŘÁD HOSPODAŘENÍ SE ZBOŽÍM A SUROVINAMI NA PRACOVIŠTI MENZA, KANTÝNA A V SOUVISEJÍCÍCH PROSTORÁCH VE ZNĚNÍ DODATKŮ 1 A 2 Článek 1 Obecná ustanovení Toto opatření upravuje práva a povinnosti zaměstnanců menzy Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (dále jen „VŠTE“), jakožto i rozložení kompetencí a odpovědností mezi jednotlivé pracovní pozice. Článek 2 Převzetí zboží a surovin Zboží od dodavatelů přebírá Hlavní kuchař, není-li dále určeno jinak. Hlavní kuchař je povinen se pro účely řádného přebírání zboží seznámit se všemi předpisy a normami, určující jakostní a hygienické podmínky pro jednotlivé zboží a suroviny, je taktéž povinen se seznámit s veškerými smlouvami uzavřenými s dodavateli zboží a surovin tak, aby byl schopen řádně a hospodárně plnit jemu svěřené úkoly. Hlavní kuchař je povinen prohlédnout zboží a suroviny před jejich převzetím od dodavatelů a je oprávněn převzít pouze zboží a suroviny, které jsou bezvadné, v kvalitě odpovídající příslušným hygienickým předpisům a normám, správně skladované a zabalené a včetně všech dokumentů, jež jsou zapotřebí k dalšímu využití či zpracování. Jakékoliv vady a nedostatky je povinen ihned řádně notifikovat dodavateli (reklamovat) v souladu s příslušnou smlouvou, jež je na dodávku příslušné komodity s dodavatelem uzavřena. Hlavní kuchař potvrdí převzetí zboží nebo suroviny způsobem sjednaným v příslušné dodavatelské smlouvě a o této skutečnosti informuje vedoucího menzy. Vedoucí menzy ihned poté zaeviduje veškeré přijaté zboží a suroviny do systému ISKaM. Hlavní kuchař nese výlučnou odpovědnost za to, že bylo skutečně převzato veškeré zboží, jehož převzetí potvrdil, a to v jakosti odpovídající předchozím odstavcům a dále za to, že o této skutečnosti informoval vedoucího menzy. Vedoucí menzy nese výlučnou odpovědnost za to, že je veškeré převzaté zboží řádně zaevidováno v systému ISKaM. Hlavní kuchař dopraví převzaté zboží a suroviny na chodbu před sklady, kde určí, jaké zboží a suroviny bude určeno do jakých skladů. Vedoucí menzy ihned provede příslušný evidenční záznam v systému ISKaM, kde zaznamená, jaké zboží bylo kde uskladněno. 2 Na pracovišti jsou zřízeny dva zcela oddělené sklady se samostatnou skladovací evidencí, a to sklad menzy a sklad kantýny. Do skladu menzy mají přístup výlučně kuchaři menzy a pouze kuchaři menzy společně odpovídají za uskladnění a hospodaření se zbožím a surovinami tohoto skladu. Do skladu kantýny mají přístup výlučně kantýnské a pouze tyto společně odpovídají za uskladnění a hospodaření se zbožím a surovinami tohoto skladu. Ten, kdo je odpovědný za uskladnění a hospodaření příslušného skladu, je povinen při převzetí zboží a surovin zkontrolovat, zda odpovídá zboží a suroviny přebírané do uskladnění záznamu učiněnému do systému ISKaM; ihned upozorní na jakékoliv nesrovnalosti v množství, případně i v jakosti. Zboží a suroviny musí být skladovány v souladu se zvláštními právními předpisy a hygienickými normami. Vedoucí menzy je povinný organizovat a kontrolovat způsob skladování a je odpovědný za dodržování uvedených podmínek skladování. Pracovník odpovědný za uskladnění a hospodaření příslušného skladu je povinen se řídit pokyny vedoucího menzy ohledně způsobu skladování. Pracovník odpovědný za uskladnění a hospodaření příslušného skladu je povinen ihned po naskladnění zboží a surovin příslušný sklad uzamknout či jinak zabezpečit tak, aby byl vyloučen přístup jakýchkoliv třetích osob (tj. osob, jež nenesou odpovědnost za příslušný sklad). Článek 3 Postup při manipulaci se zbožím a surovinami a jejich odepisování Po naskladnění do skladů, se zvlášť určenou odpovědností za skladování a hospodaření, dochází k manipulaci se zbožím pouze na základě řádně vyhotovených výrobních listů. Na základě těchto výrobních listů jsou zboží a suroviny odepisovány vedoucím menzy ze systému ISKaM. Všichni zaměstnanci menzy jsou odpovědní za hospodárné a efektivní využití zboží a surovin. Pracovníci, kteří jsou odpovědní za skladování a hospodaření s příslušným skladem, jsou povinni naložit se zbožím a surovinami podle řádně vyplněného výrobního listu, a to výlučně v přesně uvedeném množství, ledaže jde o zboží a suroviny, u kterých je vzhledem k jejich povaze běžně tolerována odchylka v jejich spotřebě. V případě, že výrobním listem předepsané množství nepostačí na řádnou přípravu pokrmu, je příslušný pracovník povinen ihned upozornit vedoucího menzy, který určí další postup a případně vystaví nový výrobní list. Pracovníci kantýny manipulují se zbožím uskladněným v příslušném skladu, za který mají odpovědnost, taktéž prodejem skrze pokladnu. Každý prodej musí být řádně zaevidován v pokladně a zprostředkovaně tak i v systému ISKaM. Každý, kdo na základě výrobního listu odebírá ze skladu zboží či suroviny na další použití, či je prodává skrze pokladnu je povinen postupovat hospodárně a efektivně. Zejména je povinen ze skladových zásob přednostně používat zboží a suroviny s kratší dobou použitelnosti. Správné odepisování surovin dle výrobních listů se ověřuje pravidelnými inventurami. Za případný schodek odpovídají zaměstnanci podle svých pracovních úkolů, resp. skladů, jež jsou jim svěřeny do dispozice. 3 Článek 4 Pokladní hotovost v kantýně Pracovnice v kantýně je povinna vyzvednout si před otevírací dobou kantýny pokladnu na recepci VŠTE. Po přenosu na pracoviště je povinna pokladnu v prostoru zajistit před odcizením umístěním do bezpečnostního mechanismu pokladny a zde ji ponechat po celou pracovní dobu. Po skončení provozní doby provede pracovnice v kantýně přepočtení hotovosti v pokladně a následně odvede denní tržbu. V pokladně ponechá hotovost v hodnotě 4 000 Kč a zbytek z pokladny odvede, což stvrdí pokladním výtiskem odvodu, a pokladnu uzamkne. Denní odvod tržby, spolu s potvrzujícím výtiskem a spolu s pokladnou se zbylou hotovostí, předá pracovnice kantýny na recepci VŠTE oproti dokladu o převzetí hotovosti. Článek 5 Přechodná a závěrečná ustanovení Vedoucí menzy v případě jakýchkoliv pochybností obšírněji vysvětlí jednotlivým pracovníkům menzy a kantýny jejich pracovněprávní povinnosti vyplývající z tohoto pokynu a případně vydá nezbytné pracovněprávní pokyny k naplnění shora uvedených ustanovení. Vedoucí menzy je povinen vypracovat písemný pokyn, který určí, jací zaměstnanci vykonávají shora uvedené funkce v době nepřítomnosti jednotlivých zaměstnanců. Vedoucí menzy je povinen zajistit, aby i v případě nepřítomnosti jakéhokoliv pracovníka byl striktně dodržován předepsaný způsob evidence, jakož i stanovená odpovědnost příslušných zaměstnanců vysoké školy. Tato směrnice nabývá platnosti a účinnosti dnem podpisu. Ing. Zuzana Rowland, MBA, PhD. v. r. Prorektor – statutární zástupce rektora